تدابیر خوراکی کرونا در طب سنتی

 

 

تدابیر خوراکی کرونا در طب سنتی

  بسم الله الرحمن الرحیم

بیماری ویروسی کرونا  اکنون یک مشکل جهانی بوده که بنا به گزارش های رسمی شیوع آن 29 بهمن 1398 در ایران تایید شده است. مهمترین ویژگی این ویروس نوپدید، خطر آلودگی محیطی بیشتر و گسترش سریعتر آن نسبت به ویروس های دیگر است و چون تاکنون واکسن یا داروی اختصاصی برای آن ساخته نشده است، باید مقاومت جسمی و روانی خود را در برابر این ویروس افزایش دهیم و امیدواریم با توکل به نیروی حق، و با عمل به دستور های بهداشتی و تدابیر خوراکی کرونا در طب سنتی بتوانیم با کمترین آسیب جسمی، روحی و اجتماعی از این دشواری گذر کنیم.

با توجه به اهمیت موضوع متخصصین طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در مرکز تحقیقات طب سنتی ایرانی واقع در بیمارستان شهید رهنمون با بررسی و استفاده از منابع معتبر طب سنتی ایرانی برخی از توصیه های خوراکی کاربردی را در قالب تعدادی دستور غذایی به شرح ذیل تهیه نموده و جهت استفاده مرکز درمانی، بیمارستانی و عموم در اختیار قرار داده اند.

اصول بهداشت عمومی: پیشگیری با تدابیر ساده

راه های انتقال کروناویروس جدید همانند سایر ویروس ها و ویروس آنفولانزا است. یعنی از طریق تماس دست آلوده شده به ترشحات تنفسی با چشم، بینی و دهان و از راه قطرات تنفسی ( از طریق عطسه، سرفه و صحبت کردن چهره به چهره به مدت طولانی ) منتقل می شود. بنابران استفاده از ماسک برای فرد بیمار و شستشوی مکرر دست ها و صورت با آب و صابون برای سایر افراد ، از مهمترین راه های پیشگیری شمرده می شوند.

آموزه های طب ایرانی

ما در این دستور عمل بنا به دیدگاه طب سنتی ایرانی بیش از هر چیز بهبود شرایط جسمانی را در نظر داریم تا امکان و استعداد ابتلا را کاهش دهیم، و بدین مقصود بایسته است که به این امور توجه کنیم.

  • هر فرد تندرست با هر مزاجی، در شرایط بهینه شخصی خود قرار دارد و باید این اعتدال را حفظ کند بنابراین توصیه به مصرف گرمی بخش های قوی و شدید را مجاز نمیدانیم و حتی برای سالمندان سرد مزاج نیز هر گیاه دارویی گرمی بخش را پیشنهاد نمیکنیم.
  • لازم نیست همه افراد ، همه این موارد را یکجا اجرا کنند، بلکه به فراخور حال و بسته به شرایط ، منتخبی از این توصیه ها می تواند به تندرستی و آرامش روانی کمک کند و نتایجی مانند افزایش مقاومت مخاطی راه های تنفسی، تقویت ریه، تقویت قلب و سیستم عصبی، بهبود ایمنی عمومی بدن و پاکسازی از مواد زائد را در پی داشته باشد.
  • تلاش کردیم که توصیه هایمان را از سازگاری فرهنگی ، سادگی، ارزانی و دسترس پذیری برخوردار باشند و پرهیزها نیز قابل اجرا و منطقی باشند.
  • این پیشنهاد ها صرفا برای ارتقای سلامت در افراد تندرست و افزایش ایمنی در افراد در معرض خطر است و کسانی که دچار علائم مشکوک یا مبتلا به بیماری باشند حتما باید از درمان و توصیه های پزشکی رایج بهره مند شوند.

توصیه های عمومی

  • چنانچه گفته شد شستشوی مکرر دست و صورت، در شبانه روز ضروری است.
  • پاک نگه داشتن بینی از طریق کاهش تعداد ویروس احتمالی در مسیرهای تنفسی، خطر ابتلا را کاهش می دهد. پیشنهاد میکنیم که افراد سالم روزی 2-3 بار آب ولرم یا دم کرده رقیق بابونه را از راه بینی استنشاق کرده و پس از چند ثانیه بینی را با فشار ملایم تخلیه کنند.
  • استفاده از بخورهای گیاهی بابونه، آویشن و گل پنیرک ، هر کدام به تنهایی یا همراه با هم مخصوصا در افراد مستعد به عفونت های تنفسی میتواند مفی باشد.

پرهیز ها و محدودیت های غذایی

  • همیشه به ویژه در هنگام همه گیری ها باید از پرخوری ، درهم خوری پرهیز کرد.
  • منظو از غذای سنگین غذایی است که هضم آن دشوار باشد و گذر آن از معده به روده طول بکشد و پسماند های آن هم به آسانی دفع نشوند. غذاهای خمیری و سرخ کرده و چرب از این قبیل هستند مانند ماکارونی چرب، الویه با گوشت های صنعتی، سوسیس، حلیم و آش گوشت غلیظ، قارچ ، پنیر پیتزا و فست فود ها.
  • مصرف شوری ها و ترشی های محرک و خشکی آور مخاط تنفسی ( مانند سرکه تند و تیز و خیارشور) را محدود کنید.
  • از مصرف سس و ادویه بسیار گرم و خشک و تند و تیز مانند فلفل قرمز، خردل و سس های تند پرهیز کنید.
  • توصیه به مصرف انواع سوپ و آش ها که چرب نباشد و ترجیحا با گوشت پرندگان ( سینه مرغ یا بلدرچین ) همراه با کمی روغن و پیاز یا سیر و با چاشنی رب انار شیرین ، تمر هندی شیرین و لیمو عمانی باشد.

 

تدابیر خوراکی کرونا در طب سنتی

توصیه های غذایی و نوشیدنی زیر را در برنامه غذایی روزانه خود در اولویت قرار بدهید:

نوشیدنی ها

  • شربت عسل و تخم بالنگو ( آب یک لیوان + عسل + تخم بالنگو یک قاشق چای خوری)
  • شربت عسل و لیمو ترش (آب+ عسل+لیموترش)
  • شربت عسل و نارنج (آب+ عسل+نارنج)

دم نوش ها

  • دم نوش لیمو عمانی با نبات
  • دم نوش بابونه و لیموعمانی
  • دم نوش پونه و لیموعمانی
  • دم نوش آویشن و لیمو عمانی
  • دم نوش پونه
  • دم نوش به و سیب
  • دم نوش آویشن +شیرین بیان + عناب (آویشن یک قاشق غذاخوری + شیرین بیان یک قاشق چای خوری+ عناب 5 عدد) *بیش از سه هفته مداوم مصرف نشود

 

آش ها و سوپ ها

  • سوپ بلغور گندم ((به توصیه جناب آقای مهندس کمالی نژاد))
بلغور گندم 1 پیمانه
هویج خرد شده 1 عدد
پیاز خرد شده 1 عدد
سبزی ساطوری شده (جعفری) 4 قاشق غذاخوری
زردچوبه ، نمک به میزان لازم
روغن کنجد 2 قاشق غذا خوری
لیمو عمانی در صورت تمایل

 

 

 

 

  • شوربا جوجه خروس
برنج خیسانده نیم پیمانه
جوجه خروس 1 عدد
پیاز خرد شده 1 عدد
سبزی ساطوری شده (گشنیز،جعفری) 1-2 پیمانه
هویج خرد شده 1-2 عدد
زردچوبه ، نمک به دلخواه
زیره 1 قاشق مربا خوری

جوجه را با پیاز و هویج و زردچوبه و نمک در یک لیتر آب روی حرارت ملایم بار بگذارید.بعد از نیم ساعت برنج و سبزی را اضافه کنیدو بگذارید نیم ساعت دیگر بپزد.سپس جوجه را بیرون آورده و استخوانهایش را بکشید و گوشتش را به دیگ برگردانید و بگذارید به خوبی جا بیافتد.

 

  • آش ماش ساده
برنج خیسانده نیم پیمانه
پیاز خرد شده 1 عدد
سبزی ساطوری شده (تره،شوید ) 500 گرم
ماش 1 پیمانه
زردچوبه ، نمک به دلخواه
روغن 3-4 ق

ماش را در 4- 5 پیمانه آب به جوش آورید تا پوست ماش بترکد و سپس 2-3 پیمانه آب سرد روی ان بریزید تا پوست آن جدا شود و با کفگیر بگیرید و دور بریزید.برنج و سبزی ، زردچوبه و نمک را به ظرف اضافه کنید و بگذارید 60-70 دقیقه با حرارت ملایم بپزد و در اخر پیاز و سیر داغ به آن اضافه کنید.

 

 

 

  • آش ماش شلغم
برنج خیسانده نیم پیمانه
پیاز خرد شده 10 عدد کوچک نقلی
شلغم خرد شده 500 گرم
ماش 1 پیمانه
زردچوبه ، نمک ، فلفل به دلخواه

ماش را در 4- 5 پیمانه آب به جوش آورید تا پوست ماش بترکد و سپس 2-3 پیمانه آب سرد روی ان بریزید تا پوست آن جدا شود و با کفگیر بگیرید و دور بریزید.برنج ، شلغم و پیاز، نمک و زرد چوبه و فلفل را به آن اضافه کرده و به مدت 60 دقیقه با حرارت ملایم بپزید.

 

 

  • آش کدو
کدو حلوایی خرد شده ا  کیلو
برنج خیسانده ا کیلو
روغن یا کره 5-6 ق غ
شکر 5-6 ق غ
دارچین 1 ق غ

برنج و کدو با 1 لیتر آب و نمک روی حرارت ملایم بار کنید و 35- 40  دقیقه بپزد و با گوشت کوب بکوبید و بگذارید30 دقیقه بپزد و گاهی بهم بزنید در نهایت کره آب شده و دارچین و شکر( در صورت تمایل) به آن اضافه کنید.

  • آش انار
برنج خیسانده 1 پیمانه
لپه خیسانده نیم پیمانه
سبزی خرد شده (تره ، جعفری، گشنیز، کمی نعنا یا گلپر ساییده) نیم کیلو
آب انار / رب انار 3-4 پیمانه  / نیم پیمانه
زردچوبه ، نمک ، فلفل به دلخواه

لپه را با نمک و فلفل و زردچوبه در یک لیتر آب بریزید و با حرارت ملایم بپزید. پس از نیم ساعت سبزی را اضافه کرده و بگذارید نیم ساعت دیگر بپزد.برنج را در دیگ متوسطی با 5 پیمانه آب و اندکی نمک مانند کته بارکنید و بعد از اتمام آب ان را کنار گذاشته تا خنک شود و با گوشت کوب بکوبید و به خوبی مخلوط کنید.سپس آب انار یا رب انار را با برنج به لپه ها اضافه کنید و بگذارید آش به خوبی جا بیافتد.میتوانید آش را با کمی نعناع داغ یا گلپر تزیین کنید.

درتهیه و تدوین بخشی ازاین دستورالعمل از دستورالعمل منتشر شده از طرف دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت و آموزشی پزشکی استفاده شده است. 

خانم دکتر رقیه زارع– متخصص طب سنتی ایرانی- مرکز تحقیقات طب سنتی ایرانی و بخش طب ایرانی بیمارستان شهید رهنمون یزد

دکتر سید کاظم کاظمینی-استادیار و متخصص طب سنتی ایرانی-مرکز تحقیقات طب سنتی ایرانی و بخش طب ایرانی بیمارستان شهید رهنمون یزد

دکتر مجید امتیازی– دانشیار و متخصص طب سنتی ایرانی- تحقیقات طب سنتی ایرانی و بخش طب ایرانی بیمارستان شهید رهنمون یزد

شماره تماس بخش طب ایرانی بیمارستان رهنمون جهت راهنمایی و مشاوره : 33123222-33123223

با تشکر و سپاس

به بقیه مقاله های سلامتی وبسایت دکتر مجید امتیازی سر بزنید.

2020-03-07T17:06:51-01:00